Krem na babeczki i ciasta

Krem na babeczki i ciasta

Jeżeli jest poszukiwany, przepis na babeczki zawiera w sobie dość często także składniki na krem, którym można je przyozdobić i sprawić, że wyglądają jeszcze apetyczniej. Nie każdy jednak czuje się dobrze w używaniu rękawa cukierniczego, by go nałożyć. Czy warto więc myśleć o kremie do swoich wypieków? Tak, jeżeli chce się olśnić nie tylko język, ale i oczy osób, które po nie sięgną.

Dodatkowy wygląd i smak

Krem do ciast i babeczek szykuje się najczęściej wtedy, kiedy chce się dodać im wysokości oraz podkreślić ich smak. Krem z serka mascarpone idealnie skomponuje się między dwoma blatami domowego ciasta marchewkowego, zaś czekoladowe babeczki z niebieskim kremem z pewnością znikną szybciej z patery.

Kremy są stabilne, co wynika z odpowiedniego ubicia śmietanki – musi ona być mocno schłodzona! Do tego można stworzyć go z dodatkowych składników innych niż barwniki, na przykład z odrobiną alkoholu do tortu czy kawowego naparu. Wybierając kolorowe barwniki, można stworzyć z deseru tęczowo wyglądające mini dzieła sztuki. Jednak nie wszystkie przepisy na ciasta czy przepisy na babeczki podają sposoby na przygotowanie kremu, dlatego jeden zaprezentowano poniżej.

Przyjemność sprawia także samo przygotowywanie kremu – w przeciwieństwie do miski po cieście, które wśród składników zawierało mąkę, która może podrażnić żołądek, krem ze ścianek miski czy rondelka można z przyjemnością wylizać i w ten sposób umilić sobie czekanie na udekorowane wypieki.

Warto wypróbować

Kremem, który sprawdzi się jako ozdoba babeczek i ciast, jest na przykład krem z białej czekolady. Prosty w wykonaniu, smaczny, podpasuje małym i dużym wielbicielom słodkich wypieków.

Składniki:

– 250 ml śmietany kremówki 36% z Piątnicy (krem wychodzi stabilniejszy)
– 130 g białej czekolady, połamanej
– 190 g schłodzonego serka mascarpone
– barwnik spożywczy w wybranym kolorze
– biały barwnik spożywczy w żelu

Wykonanie

W małym rondelku podgrzać kremówkę, aż będzie bardzo gorąca, nie doprowadzać do wrzenia. Wyłączyć palnik, dodać połamaną czekoladę i kolorowy barwnik spożywczy. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. W przypadku brzydkiego koloru dodać odrobinę białego barwnika. Masę odstawić do ostygnięcia. Przykryć rondelek folią spożywczą, włożyć na noc do lodówki.

W misce umieścić schłodzoną masę i serek mascarpone. Używając miksera, wymieszać całość do uzyskania jednolitego kremu. Można dodać więcej kolorowego barwnika. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować wypiek. Kremem udekoruje się 12 babeczek lub otynkuje tort o średnicy 22 cm.