Krem na babeczki i ciasta

Krem na babeczki i ciasta

Jeżeli jest poszukiwany, przepis na babeczki zawiera w sobie dość często także składniki na krem, którym można je przyozdobić i sprawić, że wyglądają jeszcze apetyczniej. Nie każdy jednak czuje się dobrze w używaniu rękawa cukierniczego, by go nałożyć. Czy warto więc myśleć o kremie do swoich wypieków? Tak, jeżeli chce się olśnić nie tylko język, ale i oczy osób, które po nie sięgną.

Dodatkowy wygląd i smak

Krem do ciast i babeczek szykuje się najczęściej wtedy, kiedy chce się dodać im wysokości oraz podkreślić ich smak. Krem z serka mascarpone idealnie skomponuje się między dwoma blatami domowego ciasta marchewkowego, zaś czekoladowe babeczki z niebieskim kremem z pewnością znikną szybciej z patery.

Kremy są stabilne, co wynika z odpowiedniego ubicia śmietanki – musi ona być mocno schłodzona! Do tego można stworzyć go z dodatkowych składników innych niż barwniki, na przykład z odrobiną alkoholu do tortu czy kawowego naparu. Wybierając kolorowe barwniki, można stworzyć z deseru tęczowo wyglądające mini dzieła sztuki. Jednak nie wszystkie przepisy na ciasta czy podają sposoby na przygotowanie kremu, dlatego jeden zaprezentowano poniżej.

Przyjemność sprawia także samo przygotowywanie kremu – w przeciwieństwie do miski po cieście, które wśród składników zawierało mąkę, która może podrażnić żołądek, krem ze ścianek miski czy rondelka można z przyjemnością wylizać i w ten sposób umilić sobie czekanie na udekorowane wypieki.

Warto wypróbować

Kremem, który sprawdzi się jako ozdoba babeczek i ciast, jest na przykład krem z białej czekolady. Prosty w wykonaniu, smaczny, podpasuje małym i dużym wielbicielom słodkich wypieków.

Składniki:

– 250 ml śmietany kremówki 36% z Piątnicy (krem wychodzi stabilniejszy)
– 130 g białej czekolady, połamanej
– 190 g schłodzonego serka mascarpone
– barwnik spożywczy w wybranym kolorze
– biały barwnik spożywczy w żelu

Wykonanie

W małym rondelku podgrzać kremówkę, aż będzie bardzo gorąca, nie doprowadzać do wrzenia. Wyłączyć palnik, dodać połamaną czekoladę i kolorowy barwnik spożywczy. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. W przypadku brzydkiego koloru dodać odrobinę białego barwnika. Masę odstawić do ostygnięcia. Przykryć rondelek folią spożywczą, włożyć na noc do lodówki.

W misce umieścić schłodzoną masę i serek mascarpone. Używając miksera, wymieszać całość do uzyskania jednolitego kremu. Można dodać więcej kolorowego barwnika. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować wypiek. Kremem udekoruje się 12 babeczek lub otynkuje tort o średnicy 22 cm.