Wszystko, co trzeba wiedzieć o cieście drożdżowym

Wszystko, co trzeba wiedzieć o cieście drożdżowym

Ciasta drożdżowe to uniwersalny rodzaj ciast, które często stanowią podstawę słodkich wypieków i wytrawnych przekąsek. Jego cechą charakterystyczną jest pulchność, którą zawdzięcza naturalnym drożdżom piekarniczym. Podstawowymi składnikami ciasta drożdżowego są mąka pszenna, woda, drożdże oraz sól. Ze względu na małą ilość tłuszczu i cukru należy ono do ciast, które szczególnie zaleca się miłośnikom słodyczy dbającym o dietę.

Jakie składniki są potrzebne do zrobienia ciasta drożdżowego?

– Najważniejszym składnikiem ciasta drożdżowego jest mąka. W zależności od tego, jaką potrawę finalnie przygotowujemy, należy wybrać odpowiedni rodzaj mąki. W przypadku słodkich ciast drożdżowych najlepiej sprawdzą się mąka pszenna 750, mąka luksusowa typu 550 oraz mąka wrocławska typu 500. Mąka używana do ciasta drożdżowego powinna być spulchniona poprzez przesianie jej przez gęste sito, a także mieć przynajmniej temperaturę pokojową. Najlepiej jest odłożyć ją w ciepłe miejsce na godzinę przed przygotowaniem samego ciasta.

– Woda używana do wyrobu ciasta drożdżowego musi być ciepła, ale nie może być gorąca, ponieważ zbyt wysoka temperatura zlikwiduje drożdże, a ciasto nie wyrośnie. Optymalną temperaturą jest temperatura wynosząca około trzydziestu pięciu stopni Celsjusza.

– Drożdże dostępne są w różnych wariantach. Niektóre osoby twierdzą, że najlepsze są te świeże, natomiast można używać również suchych oraz drożdży w wersji instant, które są jeszcze bardziej skoncentrowane.

Przepisy na ciasta drożdżowe różnią się od siebie. Niektórzy opcjonalnie dodają do ciasta jajka, a inni w ogóle ich nie używają. Jeśli zaś chodzi o tłuszcz, tak jak w przypadku wielu ciast, najlepszym rozwiązaniem będzie świeże masło. Tłuszcz nie tylko wydłuża trwałość i świeżość ciasta, ale również zapewnia mu elastyczność. Używanie masła zapewnia również wypiekom niepowtarzalny aromat. Jeśli ktoś nie jest zwolennikiem korzystania z masła, można użyć oleju roślinnego, ale należy pamiętać o tym, że dodaje się go mniej niż masła.

W jakich sytuacjach sprawdza się ciasto drożdżowe?

Ciasto drożdżowe stanowi smakowity deser samo w sobie. Wielu zwolenników tego rodzaju ciasta obstaje przy minimalizmie, a więc cieście bez dodatków lub z dodatkiem chrupiącej kruszonki. Istnieje jednak wiele popularnych przepisów, w których ciasto drożdżowe stanowi bazę, której nie da się zastąpić żadnym innym rodzajem ciasta. Do najpopularniejszych z nich należą:

– ciasto drożdżowe z truskawkami

– ciasto drożdżowe z truskawkami

– ciasto drożdżowe z rabarbarem

– ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym.

Ten rodzaj ciasta idealnie nadaje się również do przyrządzania słonych przekąsek, które mogą stać się drugim śniadaniem. Można z niego zrobić drożdżowe bułeczki z ziołami, plecionkę z czerwonym pesto z pomidorów i włoskiego sera, bułeczki z masłem czosnkowym czy też paluchy z dodatkiem szpinakowej masy wymieszanej z fetą. Możliwości jest mnóstwo,  a uniwersalność ciasta drożdżowego sprawia, że jedynym ograniczeniem są nasza wyobraźnia i indywidualne preferencje.